LBK-KRÖNIKA INFÖR LUNDS BK - MALMÖ FF
2018-11-15 00:18

Som alla fotbollsälskare känner till är det dags för en stormatch i Lund i nästa vecka. Det blir en härlig avslutning på en bra säsong för Lunds BK:s herrar som nådde en fin sjundeplacering i årets seriespel i Division 1 Södra.

Det är en avgörande match inför Svenska Cupen 2019 och den här gången ställs våra gula hjältar i Lunds BK mot det allsvenska storlaget Malmö FF.

Matchen spelas alltså på vår hemmabana på Klostergårdens IP på torsdag den 22/11. Avspark kl 19.00.

Biljetter till matchen finns att köpa via länken här på hemsidan.

Inför den här historiska matchen har vi bett LBK:s specielle skribent Peter Rasmusson att skriva en krönika för att sätta in matchen i ett historiskt LBK-perspektiv.

HÅLL TILL GODO OCH VÄLKOMNA TILL MATCHEN DEN 22/11 KL 19.00 !

INFÖR MÖTET MOT MFF I SVENSKA CUPEN

VI TAR EN TITT I BACKSPEGELN OCH SER TILLBAKA PÅ TIDIGARE ALLSVENSKA MOTSTÅND I SVENSKA CUPEN

Seriespelet är avslutat men ändå är inte säsongen riktigt över än. Snart väntar en riktig godbit för oss fotbollsälskare i allmänhet och krubbister i synnerhet då ”Iff-Iff” har den stora äran att få möta oss i Svenska Cupens andra omgång.

På grund av Malmös kvalspelande i Europa samt några landskampsuppehåll så har matchen blivit tvungen att flyttas fram så här långt i tiden. Kanske inte det mest optimala sett till intresse och väder. Men det är bara att gilla läget och hoppas att vädrets makter denna dag är på ett riktigt solskenshumör, även om själva solen vid kick-off har dragit ner jalusiet sedan några timmar tillbaka.

Jag tänkte ta en liten titt i backspegeln och göra en lite sammanfattning över våra tidigare möten med allsvenska lag i modern tid. Innan jag går in på det så vill jag nämna att laget gjort en riktigt strong insats som till slut blev sjua i tabellen. Inför säsongen var vi av någon outgrundlig anledning tippade som en av avstigningskandidaterna. Men vi visade verkligen att vi hör hemma på denna nivå i seriesystemet. Ser redan fram emot 2019 som förhoppningsvis kan bli en riktigt rolig säsong. Som grädde på moset så fyller klubben 100 år under nästa säsong.

1979 Onsdagen den 8 augusti 1979 måste väl ändå vara en av klubbens absoluta märkesdagar. Inför  3812 vittnen på Klostergården vann vi mot de då regerande svenska mästarna Öster med 2-0. Laget gjorde en kanoninsats och ingen kunde opponera mot rättvisan i resultatet. Visst, Öster skapade en hel del chanser men vi var inte ofarliga på något sätt. Efter vårt andra mål var det faktiskt närmare 3-0 än 2-1.  Matchens spelades i ett regn som till och från vräkte ner en förskräcklig massa millimeter vatten. Matchens stora hjältar var Lars ”Lalle” Håkansson som med sina två mål sänkte Växjölaget tillsammans med Per Larsson som stod för några fantomräddningar i matchen. Ska väl också nämna att vi i omgången dessförinnan slog ut topplaget i dåvarande division två norra (nuvarande superettan-nivån) med 3-2.

1980 Detta år fick vi åter finbesök på Klostergården, när IFK Göteborg mitt under sommar-OS i Moskva kom till Lund. Återigen gjorde laget en mycket bra match men vi fick till slut se oss slagna med 0-2 sedan Göteborg avgjort med två mål under de sista tjugo minuterna. Ärkeängeln Torbjörn Nilssons kommentar efter matchen var ”Tror aldrig att jag sett ett bättre division tre lag någon gång” Även tränaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson öste lovord över lagets stronga insats. Trots konkurrens av sommar-OS och semesterperiod kom det 3493 till Klostergården.

1985 Detta år hade vi till och med besök av två allsvenska lag. I början av augusti spelade vi mot Kalmar FF och vann ganska rättvist med 2-1. Till klubbens stora glädje var fru Fortuna på sitt allra bästa humör vid lottningen till nästföljande omgång och parade ihop oss mot Malmö FF. Till matchen anslöt 5581 åskådare, vilket än idag står som publikrekord för Lunds BK och fotbollen i Lund.  Tyvärr blev inte matchen så rolig som man kanske hade haft förhoppningar om. Malmö fick tyvärr alltför tidigt hål på oss och innan halvtimmen var spelad var det 0-3 i nacken. Tyvärr slutade det inte bättre än att den målskörden fördubblades i den andra akten. Dock fick vi ett tröstmål i slutet av den första halvleken. Matchens store förgrundsfigur blev Leif Engquist med sina tre mål mot sina förra lagkamrater.

2013 Efter 28 års torka med avseende på allsvenskt motstånd i cupen så kom IFK Göteborg åter tillbaka till Lund efter 33 års frånvaro. Vi var denna säsong inte riktigt i bästa slag och vi kunde inte matcha Göteborg på något sätt. Förlusten med 0-4 var det absolut ingenting att invända mot utan publiksiffran på 2030 var väl det mest glädjande.

Vad ska vi tro om årets allsvenska batalj? Finns det överhuvudtaget någon chans att rubba MFF? Visst finns den. Fotbollshistorien är full av skrällar och man måste tro att man har en chans, annars är det ju överhuvudtaget inte lönt att spela matchen.

Får vi också be att kommunen ser till att koppla bort timern till strålkastarna till denna match, så att vi har full strömförsörjning även vid en eventuell förlängning.

Sammanfattning av de allsvenska motstånden i Svenska Cupen:

Onsdagen den 8 augusti

Lunds BK-Östers IF 2-0 (0-0)

Mål: Lars “Lalle” Håkansson 2

Publik: 3812

Onsdagen den 23 juli

Lunds BK-IFK Göteborg 0-2 (0-0)

Mål IFK: Glenn Strömberg och Joakim Wendt

Publik: 3493

Onsdagen den 7 augusti

Lunds BK-Kalmar FF 2-1 (1-0)

Mål LBK: Peter Stjernfeldt och Tommy Hansson