Lunds BK
Lunds bästa bollklubb sedan 1919
Dam

Välkomna till Lunds BK Dam

Säsongen 2017 spelar vi i Div 2

Som nykomlingar i div 2 så klarade vi vår målsättning som var nytt kontrakt. Nu tar vi sikte mot nya mål!


Vi välkomnar nya spelare.

Kontakta tränarna via mail eller telefon under fliken kontakt eller kom till träningen.
Välförtjänt seger mot Uppåkra
2017-06-04 21:30
Hyfsad värme men en blåsig Uppåkravall  mötte  Krubbans damer på lördagen när det var dags för Uppåkra. Ny fin anläggning med bra planer så förutom vinden kunde väl förutsättningarna nästan beskrivas som ideala.

Vi inledde matchen bra och oaktat att kampmomenten framförallt på mittplanen var jämna så kändes det som att vi var snäppet vassare på att hitta sätt att komma in i farlig yta. Vi skapade regelbundet under halvleken chanser som var värda ett bättre öde, inte minst inspelet som från nära håll i box sätts över ribban eller avslutet från nära håll som sattes i magen på målvakten. Försvarsmässigt fungerade det mycket bra större delen av halvleken och förutom några hörnor emot så hettade det aldrig till bakåt. Mot slutet av halvleken blev vi litet bekväma och lät Uppåkra trycka tillbaka oss litet grann, dock utan att det egentligen ledde till några speciella farligheter.

Andra halvlek inleddes som den första. Jämna kampmoment framförallt på mittplanen, men vi hade lättare att leda det till farligheter. I 53:e min så gör vi 0-1 på en mycket fin omställning, som på tredje passet skapar ett friläge för att avslutas med ett distinkt avslut vid första stolpen. Efter målet blev vi litet ivriga några minuter vilket var till vår nackdel. Vi återvände dock till matchplanen ganska snabbt och kunde i kraft av ledning spela lugnt och tryggt. Vi skapar ett antal fina lägen varav ett par-tre frilägen som tyvärr inte resulterar. Riktigt skönt kändes det då i 83:e min när vi gör 0-2 via ett riktigt distansavslut från ca 45 m som sitter stolpe in. Denna typ av avslut har en benämning i laget, "Öhman-avslut" då det bara är Öhman som skulle få för sig att skjuta från den distansen och dessutom gör hon regelbundet väldigt vackra mål på det sättet. Efter målet blev vi tyvärr alldeles för bekväma i vår ledning och det skapade problem sista delen av matchen. Uppåkra trycket av naturliga skäl på, men vi blev rent för bekväma och passiva. I 86:e min så får de en frispark strax utanför straffområdet som de reducerar på mycket vackert via avslut i krysset. Detta gav givetvis Uppåkra bra energi. De hade mycket boll i slutet utan att för den skull skapa några heta chanser, förutom några hörnor. Tyvärr så får de en onödig indirekt frispark i straffområdet  alldeles i slutet som gjorde det riktigt spännande. Här visar dock spelarna stort hjärta då de rusar mot skytt föredömligt och offrar sig för att freda målet.

En rättvis seger i en match som vi i stort är nöjda med förutom bekvämligheten efter vårt andra mål. Det hade kunnat straffa sig, men idag så visade vi stort hjärta när det krävdes och det gav resultat. Det man möjligen kan ha synpunkter på idag är att vi idag var litet ineffektiva avslutsmässigt. Ledning i halvlek hade varit rättvist och vi borde kanske gjort ett par mål till. Försvarsmässigt är vi stabila rakt igenom och vi har god kontroll på händelserna. Det känns som vi är inne i en trend med stigande formkurva och det ska vi nyttja på bästa sätt. 
Nu väntar en ny träningsvecka inför nästa match mot Glumslöv, vilket ska bli en härlig utmaning.

Forza LBK!

Målgörare:
Evelina Bengtsson 53
Sofia Öhman 83
Förlust i tät match mot Södra Sandby
2017-05-26 13:48
På onsdagen var det dags för hemmamötet med det andra av seriens två utkristalliserade topplag nämligen Södra Sandby. Bra väder och relativt mycket publik gav en fin inramning på matchen.

Första halvlek var en väldigt jämn historia. Sandby har mycket boll, men vi låg rätt i våra positioner och vi fredade oss relativt enkelt inledningsvis. Framåt skapar vi under halvleken ett antal lägen som resulterar i hörnor. På en av dessa är vi mycket nära att ta ledningen där Sandby nickar bort bollen på mållinjen. Sandby hade fortsatt mycket boll och skapade litet fler chanser än i inledningen, men det som inte vårt försvar tar bort innan det blir farligt tar Vera i mål hand om på ett fantastiskt bra sätt. Ställningen i halvlek var 0-0, vilket väl kan betraktas som rätt så rättvist.

Andra halvlek inleddes precis som den första, Sandby har mycket boll men vi försvarar oss bra, vilket gör att det inte riktigt hettar till. Ju längre det gick så kändes det också som att vi började flytta fram våra positioner och få ett litet mentalt övertag i matchen. Det kändes som att Sandbys humör var på väg ner och att vi med hjälp av tålamod skulle få våra chanser att hota. Tyvärr får vi då en omställning på oss efter ca 15 min, som avslutas med pass framåt till solklart offside-stående spelare (enligt vår uppfattning) och 0-1 var tyvärr ett faktum. Med tanke på läget i matchen så var det väl sämsta tänkbara läge att släppa in mål, men dömt är dömt och vi kunde inte göra något åt detta. Vi repade ändå mod och började flytta fram positionerna mer och mer. Vi skapar under slutfasen av matchen ytterligare några hörnor som blir farliga. Bl a på en är där rätt så bra kalabalik i Sandbys straffområde. Dock gynnar ju läget i matchen Sandbys omställningsspel och på en av dessa omställningar så gör de också 0-2, vilket blir slutresultatet. Oaktat detta så jobbar vi ändå på och sett till chanser i matchen så är vi ändå väl värda att göra mål. Inget som förändrat resultatet i det läget, men det hade varit rättvist.

I grunden gör vi en riktigt bra insats mot ett av seriens absolut bästa lag, dock utan att ha marginalerna med oss idag. Hade matchen varit oavgjord längre så var känslan att vi hade klarat att ta minst en poäng och att vi hade fått våra chanser att avgöra också. En del ineffektivitet i anfallsspelet, parallellt med 0-1 i helt fel läge av matchen och att vi när vi kliver fram gynnar Sandbys omställningsspel, är det som slutligen fäller avgörandet idag. Vi är ändå i stort nöjda med insatsen och tar stora delar av den med oss till nästa match mot Uppåkra på bortaplan. Nu väntar vila i några dagar för att läka diverse skavanker efter det intensiva matchandet, innan det är dags att ta sig an en full träningsvecka (äntligen) som förberedelse inför nästa match.

Forza LBK!
Ute ur DM i 8-del
2017-05-17 23:34
På onsdagskvällen var det dags för det andra av årets tre möten med seriekollegan Dösjöbro, nämligen 8-delsfinalen i DM. Som nämndes redan efter första seriematchen är Dösjöbro storfavoriter att gå "rena" genom serien, d v s utan poängtapp i någon match, så våra spelare var väl förberedda på att det skulle bli en svår match. Det är ändå alltid viktigt att använda varje match för särskilda syften och oavsett att Dösjöbro var storfavoriter så skulle de få jobba för en seger.

Matchen blev enligt förväntan, Dösjöbro har mycket boll och vi försvarar oss bra. Under första halvlek så har de ett par-tre heta chanser som Öhman i mål reder ut på ett fantastiskt sätt, bl a ett friläge och årets räddning i svensk fotboll på skott utifrån. Vi hotar via omställningar, dock utan att skapa speciellt mycket, utan det stannar vid "nästan-lägen". Vår bästa chans under matchen kommer via en frispark i första halvlek där deras målvakt gör en riktig TV-räddning. Man kan väl lugnt konstatera att om TV hade varit på plats så hade det funnits en del målvaktsklipp att lägga upp efter matchen. 0-0 i halvlek var nog ett rätt så rättvist resultat sett till riktigt heta målchanser.
Med tanke på det intensiva matchandet dessa veckor så valde vi att rotera en del spelare i paus, för att undvika överbelastning. Andra halvlek blev i stort en upprepning av den första, med skillnaden att vi har litet svårare att hota, och Dösjöbro kommer till litet fler avslutslägen. De flesta av dessa går endera utanför buren eller så redde Öhman i mål ut det på ett fortsatt fantastiskt sätt. I 69 min får Dösjöbro en indirekt frispark där vi helt enkelt inte hinner fram för att blocka skottet och 1-0 är ett faktum. Vi har en period under halvleken där vi kommer fram bra i banan, inte minst efter 1-0, men tyvärr får vi inte riktigt till det på inspelen i boxen. Våra avslutslägen kommer litet ur vinkel eller så fastnar de på försvarande spelare. 2-0 kommer på en hörna i 83:e min där vi inte är tillräckligt alerta på frånlöpande spelare som skarvar in bollen i mål.

Oavsett resultatet som inte var det viktigaste med dagens match så är vi mycket nöjda med vår insats under matchen. Fantastiskt målvaktsspel, riktigt bra försvarsspel och bra intentioner i det anfallsspel vi har. Lägg därtill att vi roterar i stort sett som vi planlagt innan matchen så gör det oss bara ännu nöjdare med insatsen. Alla spelare fick rejält med speltid och vi fick också vila en del spelare som behövde detta. Man kan inte undgå att ge extra stora plus en dag som denna och dessa går till Öhman i mål (behövs ingen extra motivering) och Tova och Diyanet från vårt fantastiska F-03 som var med oss idag. Riktigt bra insatser från båda och man ska betänka att vi avslutar sista 30 min med två 14-åringar som gör sina första A-lagsmatcher. Vi är på rätt väg spelmässigt och det känns mycket spännande och bra inför fortsättningen av serien. Formen är god och det är med förväntan och glädje som vi nu fortsätter seriespelet, närmast nu på lördag mot Lunds SK på bortaplan. Väl mött då!

Forza LBK
Vinst i tuff match mot Hörby
2017-05-14 23:41
Vackert soligt, och varmt väder mötte spelare och ledare vid ankomst till Klostergården denna dag. Årets första sommarmatch, vilket alltid är sånt som gör att man som gammal spelare helt plötsligt ångrar att man en gång slutade spela. Dessa vårmatcher i tidig sommarvärme är sannerligen något extra i tillvaron! Vår inledning i serien hade väl poängmässigt en del i övrigt att önska, men spelmässigt har vi känt att vi är på uppgång. Dagens motståndare Hörby FF hade dock inlett serien bra innan denna match så det var med ödmjukhet och respekt vi tog oss an dagens utmaning.

Båda lagen inledde matchen i ett mycket högt tempo i värmen och vi var vassa ganska snabbt från start. Första chansen kommer efter ca 5 min där vi från nära håll sätter bollen rakt på målvakten. Efter 10 min tar vi ledningen genom ett mycket vackert anfall där det inleds med att mittback kliver med boll och sen avslutas det hela med ett utspel till kant, inspel i boxen där vi fyller på på ett mycket bra sätt på bortre. Rättvist sett till hur matchen sett ut innan dess. Efter målet blev vi dock litet för försiktiga i spelet på egen planhalva och ju längre halvleken gick ju mer bollinnehav lät vi Hörby få. Detta blev än mer förstärkt av att vi tvingas till några tidiga byten vilket också förryckte vårt eget anfallsspel till del. Det kändes ändå ruggigt stabilt och förutom några avslut från distans så var det rätt chansbefriat. Oavsett var vi giftiga i våra omställningar och vi hade flera anfall där vi kommer djupt ner på deras planhalva och in i deras box utan att det resulterar. 1-0 stod sig till halvtidsvilan, där det chansmässigt var ett övertag för oss.

Andra halvlek blev till stor del som slutfasen av den första. Hörby har mycket boll men vi spelar ett stabilt kollektivt försvarsspel, vilket ändå gjorde att vi förutom ett fåtal tillfällen fredar farligt område fantastiskt bra. Även i denna halvlek spelar vi ett bra omställningsspel och vi har bl a ett friläge och ett par inspel i box där vi borde kunnat avgöra matchen. Hörbys farligaste chans kommer efter ca 20-25 min i andra halvlek där ett avslut träffar stolpen och sen rensas undan. Utöver denna så är det mest några hörnor som skulle kunnat bli något. Anfallsmässigt så når vi förutom omställningsspelet inte alls upp till samma standard som i tidigare matcher, men kollektivt sett är detta en av våra bästa halvlekar försvarsmässigt. Matchen slutar 1-0 och vi kan inkassera ytterligare tre poäng i årets serie.

Vi anser att segern är välförtjänt då vi, trots att vi är litet för försiktiga och stressade i vårt anfallsspel, ändå skapar avsevärt fler heta målchanser än motståndaren i dagens match. Hörby trillar boll på ett bra sätt, men lyckas inte komma igenom vårt försvar, och fotboll handlar ju om att skapa chanser och göra mål, inte om bollinnehav. Vi borde avgjort matchen under andra halvlek, men spänningen bestod in i slutet. Man kan väl också säga att vi får betalt för det jobb vi lagt ner i de senaste matcherna utan att riktigt få betalt för det. Idag jobbar vi på ett väldigt bra sätt för varandra och vi är värda detta efter några matcher där vi spelat bra fotboll rakt igenom utan att få till det 100%. Riktigt kul var det dessutom att se Vera tillbaka på planen igen, och dessutom göra en riktigt lugn, trygg och stabil insats i målet! Hon har varit efterlängtad efter allt målvaktsstrul vi haft under året!

Nu har vi en tuff vecka framför oss med DM-match mot Dösjöbro borta på onsdag och Lunds SK borta på lördag. Viktigt med återhämtningsträning under veckan för att komma laddade till varje uppgift!

Forza LBK!

Målskyttar:
Elisabet Hagelin 10
 
FCBEscola i Lund
Guldsponsor
Silversponsor
Stöd Lunds BK via
Sociala medier